Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporudur. Türkler bu atlı oyunu Orta Asya’dan günümüze taşımışlardır. 16. yüzyılda bir savaş oyunu olarak kabul edilmişti. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ve sarayının en büyük gösteri sporu ve oyunu oldu. Cirit aynı zamanda tehlikeli bir oyun olması sebebi ile 1826 yılında II. Mahmut tarafından yasaklanmıştır. Daha sonraları tekrar popüler bir gösteri oyunu olarak yaygınlaştı.
Atlı cirit sporunda Malatya’da 2 kulüp mevcut olup bu sporu yaşatmak ve geliştirmek adına festivallerde cirit gösterileri yapılmaktadır. Her yıl Malatya Türkiye şampiyonasına katılmaktadır. İlimizde yıllardan beri oynanan ata sporu il kez 1988 yılında resmi kulüp bazında faaliyete başlamış olup halen devam etmektedir. Atlı cirit sporunda bir takım yedi asıl iki yedek sporcusuyla saha çıkmaktadır. Yedek sporcular atlarıyla her an oyuna girecekmiş gibi saha kenarında hazır bulundurulur. Bu sporda eksi ve artı puanların olduğu ve hiçbir spor branşında olmayan rakibi bağışlama yani (affetme) atlı ciritte mevcuttur. Bu spor dalında başka spor dallarında olmayan, eksi ve artı puan verilmesi ve rakibin yakalayıp bağışlanması (affedilmesi) gibi, kurallar mevcuttur.
Cirit Oyunu, daha 40–50 yıl öncesine değin Anadolu'da yaygın bir oyun olduğu halde son yıllarda sadece Erzurum, Erzincan, Uşak, Bayburt, Ankara, Manisa, Kars, Sivas ve Malatya’da devam etmektedir.