Malatya’da 13 yılı İl Turizm Müdürü olarak, 21 yıl da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü şube müdürü ve il müdür yardımcısı olmak üzere kamuda toplam 47.5 yıl verdiği hizmetin ardından yaş haddinden emekli olan İl Kütür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ali Cengiz için veda gecesi düzenlendi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen veda Gecesine İl Kültür ve Turizm Müdürü Yere Oba, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli ve kalabalık bir topluluk ile medya mensupları katıldılar.
“47 yılı aşan bir süre emek verdim”
Doğumundan emekli olduğuna güne kadar fotoğrafların yer aldığı Ali Cengiz sinevizyon gösterisinin ardından Sahneye çıkan Ali Cengiz, “Dile kolay, 47 yılı aşan bir süre emek verdim. Öğrenciliğimde doğup büyüdüğüm ve yakın tarihe kadar sevgili eşim Emine Hanım'la yaşadığım Sultansuyu'nda daha öğrenciyken çalışmaya başladım. Öğretmenlik, önce turizm, daha sonra iki bakanlığın birleşmesiyle kültür ve turizm müdürlüklerinde yönetici olarak elimden geleni yapmaya çalıştım, çok sevdiğim, doğup büyüdüğüm Malatya'mız tanıtılsın diye mesai mefhumu bilmeksizin emek sarf ettim.
Malatya için bir şeyler yapabildiysem, kadim şehrimizin adını en güzel şekilde hafızalara kazıyabildiysem ne mutlu bana!” dedi.
-“Evim yıkıldı, imkanım vardı, ama Malatya’yı terk etmedim”
6 Şubat depreminde hem kendisinin, hem de oğlunun evinin yıkıldığını hatırlatan, ancak o zorlu süreçte imkan olmasına rağmen Malatya’yı terk etmediğini belirten Cengiz şöyle konuştu, “6 Şubat 2023 hepimizin ömründe bir milat. Bu acı tarihi unutmamız mümkün değil. Depremde birçoğunuz gibi evimi kaybetmiştim. Oğlumun da evi gitmişti. İstesem Malatya'yı çok rahat terk ederdim ama yapamadım. Malatya sevgim o kadar büyük ki deprem sonrası süreçte kurumdaki arkadaşlarla birlikte deyim yerindeyse çırpınarak ayakta kalmaya, insanlara destek olmaya çalıştık. Biz depremzede iken felakette her şeyini yitirmiş insanlarımızın yarasına merhem olalım dedik. Bu süreçte benimle birlikte gecesini gündüzüne katan Kültür ve Turizm Müdürlüğünün değerli personeline, çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Çalışma hayatım boyunca, iş arkadaşlarımla uyum içerisinde görev yaptım. Yöneticilik anlayışım amir-memur ilişkisinden ziyade arkadaşlık ilişkisi ekseninde devam etti. Katı kurallar uygulamadım ve bunun karşılığını fazlasıyla aldık. Özellikle Turizm Müdürlüğü döneminde yaşadığımız uyum ve ardından gelen verimlilik bence tüm kurumlara örnek olmalıdır.”
-Nemrut Dağına turist akını…
Cengiz konuşmasını şöyle sürdürdü, “1980'li yıllardan başlayarak Malatya'ya, Nemrut Dağına ulaşım imkanımızın olması sebebiyle, yabancı turist gelmeye başlamıştı. Bugün hayal gibi gözükebilir ama binlerce turist o tarihlerde Malatya sokaklarında geziniyordu. Turist akını 90'lı yıllarda azalarak da olsa devam etti ama yine her yıl binlerce turist çekiyorduk. O yıllarda ben ve çalışma arkadaşlarım, isimlerini de sayayım, başta merhum Muharrem Öztürk, Hasan Hüseyin Yıldırım, Hasan Koç, Abuzer Altunsuyu, merhum Mansur Kütan, , halen aramızda olan Mahire Özlü, Özgül Hanım, Mehmet Pektaş ve gönüllü rehberlerimiz, başta merhum İngiliz Kemal yani Kemal Anıl, Burhan, Merdan Örnek, Ali Tosik, işadamı Ali Dinçaslan, Erhan Ertem, daha sonra kurumumuza katılan Bülent Korkmaz'la birlikte Malatya'ya gelen turistlere hizmet verdik. Hafta sonları, akşamın geç saatlerine kadar personelimiz çalıştı, karşılığında izin bile kullanmadı, harcırah almadı. Gün oldu minibüse binip turistlerle Nemrut Dağı'na, o yıllarda Nemrut yolculuğunun çok daha zor olduğunu belirtelim, gittiler, gittik. İş arkadaşlığımız dostluğumuza da yansımıştı. Neredeyse hiçbir öğlen ayrı yemek yemezdik. Bazen turistler de aramıza katılır, neşe içerisinde bir iş ortamı yaşardık. Bu noktada Şevket Aydın ismini anmadan geçemeyeceğim. Malatya'da Nemrut Dağına turizm faaliyetlerinin başlamasına o vesile olmuştur. Ta seksenli yılların başında oraya, gün gelmiş sırtında, turist taşımış, bu yolun varlığından resmi kurumlar dahil tüm Malatya'yı haberdar etmiştir. Malatya turizmi Şevket Aydın ismine minnettardır. Malatya turizminin kalkınması için çabalarımız resmi makamlarla, resmi ilişkilerle sınırlı kalmadı. Burada Hasan Süzer ismini de zikretmemiz gerekiyor. Aslen Akçadağlı olan merhum Hasan Amca, daha 3 yaşındayken Kürecik'ten eşek sırtında Gaziantep'e göçmüş bir ailenin evladı. İleri yaşlarda onu Malatya'yla tanıştırdım, hemen yolun karşısında duran Altın Kayısı Otelini işletti, binlerce turist gelmesine aracılık etti. İstanbul'a gittiğimiz fuarlarda yıllarca otelinde Malatya heyetini bedelsiz ağırladı. Nemrut Dağına giden Pütürge-Tepehan yolunun düzeltilmesi için büyük destek verdi, yolu açan işçilerin kumanyalarına kadar temin etti.”
-“Malatyalılıktan emekli olmam mümkün değil”
Sadece kurumdan emekli olduğunu belirten Ali cengiz konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Şüphesiz eşim, hayat arkadaşım Emine Hanım özel bir teşekkürü hak ediyor. Ben bu kadar işin peşinde koştururken Emine Hanım'ın desteği olmasa hiçbir şey yapamazdım. Oğullarımız Mustafa ve Erol'un yükünü, sorumluluğunu taşımakla kalmadı, zor zamanlarda desteğini hiç esirgemedi. Eşime huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Elbette sadece dairedeki görevimle, memuriyetimle Malatya'ya hizmet etmedim. Hizmetimi başka alanlarda da sürdürdüm. Uzun yıllar Malatyaspor'da yöneticilik yaptım. Yöneticilik büyük bir özveri gerektirir. Çoğu zaman asıl mesainizden daha çok mesai harcamanız gerekir, ailenizi göremezsiniz, paranız üste gider. Yerel televizyon kanallarında müzik programlarını da aynı düşünceyle yaptım. İstedim ki Malatya'mın sanatçıları, türküleri kayda geçsin, tanınsın, bilinsin. Konuşmamın başında "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde tamamladığım çalışma hayatım..." ifadesini kullanmıştım. Evet, ben buradan emekli oluyorum ama Malatya'dan, Malatyalılıktan emekli olmam mümkün değil. Yapabildiğim kadar Malatya'ya hizmetim bundan sonra da devam edecek. Memleketimizin tanınması, ayağa kalkması için Ali Cengiz olarak tüm gücümle gayret sarf etmeye devam edeceğim.”
Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Yener Oba, “Bir memleketin nasıl sevildiğini, bir ömrün memleket sevgisine nasıl adandığını, koca bir çınar olarak nasıl yoğrulduğunu biz gördük. Ali ağabeye, ’60 gün iznin var, emeklilikten önce kullanacakmısınız’ dediğimiz de, kabul etmeyerek son saatine kadar mesaisini yerine getirdi. Biz bu anlamda bakanlığımız adına, Malatyalım hemşehrilerimiz adına sonsuz teşekkür ediyoruz. Saygı değer eşi Emine hanıma ayrıca teşekkür ediyoruz. Ali ağabey sadece memuriyetten emekli oluyor, memleket sevdasından hiçbir zaman emekli olmayacak ve biz onun tecrübelerinden yararlanmaya devam edeceğiz.” dedi.
Oba, başarılı ve överili çalışmalarından dolayı Ali Cengiz’e hizmetleri anısına teşekkür plaketi takdim etti.
Törende sahne alan sanatçıların konseri ve halaylarla son buldu.
Ali Cengiz, “Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden emekli olmam münasebetiyle 11 Aralık 2024 Çarşamba akşamı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen anma gecesine katkı ve katılımlarından dolayı Önder Serindağ Organizasyon ve Maldia Tur Seyahat Acentesine, Beden Mağazasına, İncili Köşk Anaokulu sahipleri Seyfullah ve Nida Gezek’e, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Başkanı Mehmet Fatih Özveren’e, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yener Oba’ya, Doçent Doktor Lezan Keskin’e, basın mensuplarına, bizleri yalnız bırakmayan tüm davetlilere, çalışma arkadaşlarıma, geceye mesaj gönderenlere, icra ettikleri şarkı ve türkülerle geceye renk katan sanatçılar Emine Akın ve Eymen Kulcu ile Lütfü Acıbucu ve Malatya Sıra Gecesi ekibine, Kadir Değirmenci’ye, Ömer Konakçı’ya, programın sunuculuğunu yapan Mustafa Bulaşmaz ile Necdet Akboğa’ya, canlı yayın yapan Vuslat TV’ye, Ömür Ses firmasına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.