Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

I.ARSLANTEPE SEMPOZYUMU BAŞLADI

Malatya Valisi Ali Kaban, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında, arkeologların iğneyle kuyu kazar gibi çalışarak, buldukları eserlerle insanlığın gelişimine dair izleri ortaya çıkardığını söyledi.

Arslantepe'nin ülkede mevcut kazı alanları arasında en önemlilerinden biri olduğunu belirten Kaban, şöyle konuştu:

"Höyük, bir çok ilkin yer aldığı, insanoğlunun toplayıcılıktan tarıma geçtiği dönemin bir örneği. İnsanın düzensiz yönetim biçiminden, belki yönetimin olmadığı dönemden devlet yönetimine, bürokrasiye geçişinin bir örneği. Bölgede önemli bir yerde olan Malatya'nın tarihte nasıl bir konumda olduğunu anlamamızı sağlayacak önemli bir kazı alanı. Arslantepe evrensel bir değer, dünyanın ve insanlığın bir değeri ama öncelikle bizim değerimiz. Çünkü biz bu topraklarda yaşadık, yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz."

- Avrupa Parlamentosu'nda tanıtılacak

Kaban, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda 5-7 Kasım'da düzenlenecek etkinlikte, höyükten çıkarılan eserlerle Arslantepe'yi tanıtacaklarını kaydetti.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da höyükte ilk sistemli kazıların 1932 yılında başladığını anımsatarak, sempozyumun kazılara katkı sağlayacağını dile getirdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise Prof. Dr. Marcelle Frangipane'nin yaptığı kazılarla höyükte evrensel bir değeri gün yüzüne çıkardığını ifade etti.

Arslantepe'nin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmasının önemli bir başarı olduğuna dikkati çeken Polat, "Ancak höyüğün kalıcı listeye bir an önce alınması gerekiyor. Sempozyumun Arslantepe'nin kalıcı listeye alınmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Margherita Gianessi de Büyükelçi Luigi Mattiolo'nun mesajını okudu.

İki gün sürecek sempozyuma, yurt içi ve dışından 60 akademisyen katılıyor.
IMG-20181004-WA0003.jpg

IMG-20181004-WA0005.jpg