Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ULUSLARARASI UŞAK KISA FİLM FESTİVALİ

2014 yılında başlayan, dünyaca ünlü Karun Hazineleri’ne ve onun biricik zenginliğine, Kanatlı Denizatı Broşu’na ev sahipliği yapan Uşak kentinin ilk ve tek film festivali olma özelliğini sürdüren Uşak Kanatlı Denizatı Film Festivali ya da yeni adıyla Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu`nca düzenlenen bir sinema etkinliğidir.

Genel koordinatörlüğünü Doç. Dr. Murat Sezgin ve Dr. Onur Keşaplı`nın üstlendiği, topluluk öğrencilerinin emekleriyle vücut bulan festival, ilk yılında ödüllü kısa filmlerden oluşan bir seçkiyle izleyiciyle buluşmuş, yönetmenliğini Arne Ahrens`in yaptığı Meine Beschneidung filminin Türkiye`deki ilk gösterimine ev sahipliği yapmıştır. Atölye ve söyleşilerle zenginleşen ilk festivalin ardından Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali yarışmalı bir biçime kavuşarak Türkiye`de kısa filmin güçlenerek yaygınlaşması ve ulusal bağlamda sinemamızı daha nitelikli bir hal alması noktasında katkı sağlamayı amaçlamıştır. Gösterimler harici etkinlikleri arasına ustalık derslerini, forumları ve retrospektifleri de ekleyen festival, sonraki yıllarda büyümeyi sürdürerek eş zamanlı olarak birden fazla salonda sinemaseverlerle buluşmuştur.

Kısa filme, kısa filmcilere kolaylık ve katkı sağlayacak düzenlemeleri ile hem ön hem de ana seçici kurullarında yer alan sinema sanatının farklı alanlarından akademisyen, aydın ve sanatçılarla nitelikli ve seçkin bir etkinlik olmayı başaran Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, Ulusal ve Ulusal Öğrenci Yarışmalarına ev sahipliği yaptığı dördüncü yılında, 2016’da aldığı karar doğrultusunda, ön elemeyi geçen tüm filmlere telif ödeyerek ulusal çapta bir ilke imza atmıştır. İki yarışmada verilen toplam 11 ödülde sinemanın görüntü, sanat, kurgu, oyunculuk, senaryo gibi alt başlıklarını da yer veren festival, bu noktada ve telif ödemesinde diğer festivallere öncülük etmiştir.

Beşinci yılında ilk kez uluslararası ölçeğe taşınan Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, beş aylık çağrı süresinde 116 ülkeden 3300 film başvurusu alarak kent ve üniversite tarihinin, dış ülkeler bazında en geniş katılımlı etkinliği olurken, 2018 yılı itibarıyla Türkiye kısa film festivalleri tarihinde de en fazla yapıtın yarıştığı festival olma onuruna erişmiştir. Uluslararası konuklarının da katılımıyla başarıyla tamamlanan festivalin ardından başvuru sayısını daha da arttırmanın yanı sıra Cannes, Berlin, Venedik, Locarno, Toronto, Sundance gibi seçkin festivaller ile Oscar’ların dağıtıldığı Akademi Ödülleri’nde yer alan sanatçıların tercihi halini alan Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, dünyanın en iyilerinin yarıştığı bir adres hüviyetine bürünmüştür. Ara Seçici Kurul gibi bir diğer ilk ile, yarışmalı bölümlerinde Cannes ve Oscar modellerini birleştiren ve pek çok yabancı filmin Asya ve Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapan festival, Türkiye’de pek çok kurumun da değerlendirmesi neticesinde ülkenin en iyi ve ideal kısa film festivali olarak gösterilmektedir. Festival, 2018 ve 2019’da Kısa Film Yönetmenleri Derneği tarafından, derneğin festival kıstaslarının tamamını karşılayan yegâne festival olarak “Altın Festival” ödülüne, aynı yıllarda Türkiye’nin önde gelen sinema platformlarından Kamera Arkası derecelendirmelerine göre ise “A Sınıfı Festival” unvanıyla ödüllendirilmiştir.

Türkiye’de kısa film alanının güçlenmesine ve sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak gayesiyle hareket eden Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali ve Kanatlı Denizatı Ödülleri, üniversitenin ve kentin kültürel yaşamını zenginleştirmeyi sürdürmekte, her yıl Aralık ayında yedinci sanatın Türkiye’deki merkezini Uşak’a taşımaktadır.


Detaylı bilgi için:uşak kısa film festivali