Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Pütürge

Yüzölçümü 1.181 kilometrekare, toplam nüfusu 22 bin 810 (2007 nüfus sayımı) ve Malatya’ya uzaklığı 73 kilometredir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. İlk adı “güzel yer/istenen yer” anlamında Imrun olan Pütürge yaklaşık 300 yıl önce köy olarak kurulmuştur. 1877’de bucak olarak Adıyaman'ın Kâhta ilçesine, 1892’de Elazığ’a ve Cumhuriyet döneminde Malatya’ya bağlanmıştır.

İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri'ne dökülen Şiro çayı’nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.

Şiro Çayına bakan Gerar (Kerar) Kalesi harabeleri, Çeçeli Hamamı, Uzuntaş köyündeki Dilber Kalesi tarihi mekanlar arasındadır. Ayrıca Tepehan beldesi üzerinden Nemrut Dağına gidilmektedir. Kubbe Dağı ile burada bulunan su kaynağı, Nemrut’a giderken Yandere-Büyüköz köyleri arasında bulunan Karasu, ormanlarla kaplı dağlık kesimler ve Nemrut Dağı eteğindeki Büyüköz Köyü'ne ait Belli Yaylası gezilecek-görülecek yerler
arasındadır.

İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır.

Bağlı belde ve köyler şunlardır:

Akça, Aktarlı, Arınlı, Aslankent, Bakımlı, Bayırköy, Belenköy, Bölükkaya, Bölünmez, Çayköy, Çengelli, Çığırlı, Çukuroymağı, Ersele, Erdemler, Esencik, Gökçeli, Gözlüce, Gündeğer, Gündüz, Karahüseyin, Karakaya, Karşıyaka, Koçköy, Pazarcık, Taşmış, Tatlıcak, Teluşağı, Tosunlu, Uyanık, Uzunhüseyin, Uzunkoru, Yediyol, Sinan, Aliçeri, Alihan, Arıtoprak, Başmezra, Büyüköz, Çaygören, Dikilitaş, Esenlik, Gökçeli, Kayadere, Korucak, Kozluk, Körme, Sahilköy, Sorguçlu, Söğütlü, Taştepe, Tekederesi, Ulutaş, Uzuntaş, Üçyaka, Yandere, Yazıca, Köklükkaya, Örencik, Deredüzü, Meşedibi, Bayırlı, Örnekköy, Nohutlu, Uzuntaş, Tepehan, Kozluk, Kökpınar ve Ormaniçi.